Koronaviruset – Oppdateres

Vestfold krets av NSF følger med på de anbefalinger myndighetene kommer med angående Covid19. Vi oppfordrer alle til å følge råd og informasjon fra Folkehelseinstituttet og lokale helsemyndigheter. Utbredelse og smittefare varierer fra sted til sted, og det er ikke mulig å komme med et generelt råd som gjelder for hele landet. Det er derfor viktig å sjekke hvilke råd lokale helsemyndigheter/kommunelegen gir.

Siste oppdaterte nytt om arrangementer fra Helsenorge.no

LNUs ressursside

Melding fra NSF 18.04.2020:

Nasjonale arrangementer i regi av Norges speiderforbund som var planlagt i sommer, dvs. ut juli måned, gjennomføres ikke. Komite speiding/forbundskontoret i samråd med arrangør ser på om arrangementene eventuelt settes opp på et senere tidspunkt eller utgår i 2020. 
Myndighetenes nasjonale råd og anbefalinger og lokale bestemmelser legges til grunn for hvordan speideraktiviteten i speidergruppene gjennomføres. 

Norges speiderforbunds forståelse av myndighetenes føringer pr. 17. april 2020 er at speidergruppene kan gjennomføre utendørs aktiviteter med inntil fem deltakere. Hovedregelen er at man skal ha god hånd- og hostehygiene, unngå nærkontakt og holde minst to meters avstand.

Det skal jobbes med en veileder, mer informasjon kommer når denne er klar. 

Melding fra NSF 12.03.2020:

Viktig informasjon!

Det er nå tatt en beslutning i Norges speiderforbund sentralt om å avlyse alle nasjonale arrangement til og med 30. april. Forbundet oppfordrer også alle grupper, kretser og korps til å avlyse alle speideraktiviteter hvor vi møtes fysisk til og med 30. april.
 

Det betyr imidlertid ikke at man må unngå all kontakt med hverandre, men vi oppfordrer til å ha digitale møter. En speider er en god venn, og vi tar vare på hverandre. Man kan lage Google-hangouts, lage videochats, ha kontakt i facebookgrupper, via Snapchat, dere kan muligens arrangere patrulje-JOTI? Også kan jo speiderne gjøre hyggelige aktiviteter sammen med familien om det blir mye hjemmetid framover.

Det er fint å oppfordre til fellesskap og kontakt, og så må vi være litt kreative når det gjelder hvordan vi gjør det.

Vi oppfordrer også til å være kreative når det gjelder gjennomføring av Speideraksjonen, og unngå å gå med bøsse fra dør til dør inntil videre. Det finnes en etablert innsamling på Facebook 
 som kan deles på nettsidene, og Speideraksjonen har VIPPS-nummeret 89543.

Som speidere er vi Alltid beredt og klare for en god tørn! Vi må gjøre oss tilgjengelige for å hjelpe samfunnet der hvor det er mulig hvis det kommer forespørsler til gruppene om å bidra med hjelpende hender.

Vi følger situasjonen tett, og vi jobber videre med konkrete grep i forhold til planlagte aktiviteter. Artikkelen på speiding.no og på forbundets facebooksider vil oppdateres, og det vil bli sendt ut e-post til orientering når vi har ny informasjon.

Vi er opptatt av å bidra til å begrense smitten, og i og med at utviklingen går fort nå, jobber vi fortløpende med å vurdere nasjonale arrangementer og aktiviteter.

Som speidere er vi flinke til å alltid gjøre risikovurderinger, mer eller mindre systematisk, for alt det vi driver med. Vi bør tenke gjennom hvor viktige og nødvendige speideraktivitetene vi har er i forhold til risikoen for at aktiviteten sprer koronaviruset. 

Møter og arrangement
Foreløpig kan speidermøter gjennomføres som planlagt (ut i fra de råd som er gitt per i dag). På møtene kan dere snakke om håndvask og hostehygiene, og legge til rette for at speiderne kan følge dette opp. Ved eventuelle innendørs aktiviteter anbefales det å starte og avslutte med håndvask, og ha håndsprit tilgjengelig underveis. Folkehelseinstituttet anbefaler at man lar være å servere mat om det kan unngås, da det øker risikoen for smittespredning.

Dersom det er mulig, kan dere gjennomføre aktivitetene utendørs. Det er større smitterisiko ved innendørs arrangement, spesielt med aktiviteter der mange speidere er tett på hverandre.

Råd for arrangement og samlinger

Tur
Med de helserådene som nå foreligger bør hver enkelt tur vurderes. Det bør gjennomføres en risikoanalyse i henhold til Folkehelseinstituttets mal for større arrangementer. Selv om den gjelder for store arrangementer, er den et nyttig verktøy. Hvor mange er dere på tur, hvor tett sover dere, har dere mulighet for god hygiene, hvordan gjennomføres reisen? Husk tiltak for å redusere spredning av smitte, som faste rutiner for håndvask, strengere kjøkkenhygiene, voksne som lager mat, gode rutiner for servering av mat, ingen deler drikkeflasker, også videre. 

6 gode råd for å unngå å spre smitte:

  • God håndhygiene. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk, eller er skitten på hendene. Alkoholbasert hånddesinfeksjon, f.eks. Antibac, brukes hvis håndvask ikke er mulig.
  • Host i papirlommetørkle som kastes straks, eller legges på bålet etter bruk, etterfulgt av håndvask. 
  • Host/nys i albuekroken dersom du ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.
  • Ikke drikk av andres turkopp eller flaske, og utsett HLR-trening til en senere anledning.
  • Hold avstand (minst 1-2 meter) til personer med luftveissymptomer, hvis mulig.
  • Kjenn på egen form før du drar på speidermøte eller på tur med andre. Om du føler at du er litt forkjølet eller litt «pjusk», bli hjemme slik at du unngår å eventuelt smitte andre.

Du finner informasjon og konkrete råd om koronaviruset på Folkehelseinstituttets nettsider og på helsenorge.no. Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe Folkehelseinstituttets informasjonstelefon på 815 55 015. Kommunelegene vil også fortløpende informere om lokale tiltak.

Fylkeskommunens side om Koronaviruset

Siden oppdateres.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com